Inovacijski center

Inštitut za avtomobilsko industrijo

V Hidria Inštitutu za avtomobilsko industrijo razvijamo sodobne avtomobilske tehnologije. V njem se naši strokovnjaki posvečajo inovativnim razvojnim projektom na področju vžignih sistemov v najnaprednejših dizelskih motorjih, razvoju hibridnih in električnih pogonskih sistemov, novim sistemom za gretje zraka v avtomobilih, dostavnih vozilih in tovornjakih (PTC grelniki zraka) ter elektronskim vžigom malih bencinskih motorjev.

Inštitut združuje deset laboratorijev:

 • laboratorij za motorje z notranjim izgorevanjem,
 • laboratorij za razvoj in testiranje vžignih sistemov,
 • laboratorij za razvoj elektronike in električnih strojev,
 • laboratorij za trajnostne teke električnih strojev,
 • laboratorije za izvajanje standardnih testov,
 • metalografski laboratorij,
 • kemijski laboratorij in
 • prototipno delavnico.

Hidria Galerija Dieseltec 04

V laboratoriju za motorje z notranjim izgorevanjem, opremljenim z najsodobnejšo opremo in motorno testno celico s hladno komoro, opravljamo preizkuse zagona motorjev tudi pri temperaturah do –40 °C. Pri različnih režimih delovanja v laboratoriju preizkušamo še trajnostne teke motorjev ter opravljamo dinamične meritve navora in moči motorjev.

Hidria Inštitut za avtomobilsko industrijo je pomembno izobraževalno središče na področju razvoja, projektnega vodenja, dela s sodobnimi programskimi orodji ter zagotavljanja standardov kakovosti.

Izgradnjo Hidria Inštituta za avtomobilsko industrijo je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj.

Inštitut za materiale in tehnologije

V Hidria Inštitutu za materiale in tehnologije razvijamo inovativne tehnološke in produktne rešitve v avtomobilski industriji in industriji klimatizacije. Z iskanjem okolju prijaznih materialov in tehnologij, ki omogočajo učinkovito rabo alternativnih virov energije, razvojem rešitev za hibridna in električna vozila ter izkoriščanjem prednosti naprednih nanotehnologij in materialov zagotavljamo rast konkurenčne prednosti ter status predrazvojnega dobavitelja Hidrie na globalnem tržišču.

Razvojna dejavnost Hidria Inštituta za materiale in tehnologije poteka v sedmih laboratorijih:

 • laboratoriju za geometrijske analize,
 • laboratoriju za metrologijo,
 • laboratoriju za kemične analize,
 • laboratoriju za mehansko-fizikalne analize,
 • laboratoriju za električne pogone,
 • laboratoriju za toplotne obdelave in
 • laboratoriju za validacijo ključnih proizvodov Hidrie, predvsem v programih avtomobilske industrije.

Advancetec Galerija 01

Hidria Inštitut za materiale in tehnologije deluje po sistemu »odprtega inoviranja«. Inštitut je v okviru Hidriine Akademije znanja pomemben tudi na področju izobraževalne dejavnosti. Odlikujejo ga pomembne kompetence pri zagotavljanju hitrega prodora inovacij na tržišče. Pri tem je ključen »virtualni razvoj«, ki omogoča hitro in učinkovito oblikovanje izdelkov, izvajanje funkcijskih simulacij in s tem končno optimizacijo proizvodov.

Vzporedno zagotavlja tudi optimalno načrtovanje tehnoloških postopkov brez zamudnih izdelav številnih vmesnih različic prototipov istega izdelka.

Razvojna partnerstva

Hidria je zanesljiv partner podjetjem ter raziskovalnim in izobraževalnim organizacijam, ki v okviru različnih inštrumentov evropske pomoči sodelujejo na razvojno-raziskovalnih projektih ter evropskih razpisih v okviru razvojnih perspektiv.
Sodelujemo v številnih nacionalnih razvojnih programih, čezmejnih programih INTERREG ter evropskih programih EUREKA, Life in Obzorje Evropa.

Hidria je ustanovni partner dveh razvojnih centrov:

 • SiEVA, razvojni center slovenske avtomobilske industrije in
 • NELA, razvojni center slovenske elektro industrije.

Je tudi eden od vodilnih partnerjev Misije GREMO (GREen MObility, misija zelene in digitalne preobrazbe slovenske avtomobilske industrije).

Razvojno-inovacijski center RIC

V Razvojno-inovacijskem centru RIC našim mladim strokovnjakom nudimo vrhunske pogoje za njihov razvoj in oblikovanje prebojnih inovativnih zelenih rešitev na področju avtomobilske in industrijske tehnike. Zavedamo se namreč, da sodobni tehnično-tehnološki razvoj od podjetij zahteva fleksibilnost, hitro odzivnost in povezovanje, pri tem pa so ključni motivirani strokovni in kompetentni kadri.

Hidria ima namreč z dolgoročnim razvojem svojih programov na področju avtomobilske in industrijske tehnike stalne potrebe po visokoizobraženih strokovnjakih. Zato našim razvojnikom s področja strojništva, metalurgije, fizike, kemije, informatike in elektrotehnike omogočamo uresničevanje inovativnih idej tudi v glavnem mestu Slovenije.

Razvojno-inovacijski center RIC se namreč nahaja v Tehnološkem parku Brdo v Ljubljani. Atraktivna lokacija za visoko izobražene kadre razvojnemu osebju korporacije v povezavi z razvojem na lokacijah Hidrie v Spodnji Idriji, Tolminu, Kopru, Kranju ali na Jesenicah, pa tudi drugim Hidriinim sodelavcem, omogoča raziskovanje, iskanje in razvoj novih idej.

V RIC-u strokovnjakom nudimo najsodobnejšo razvojno opremo za strojni vid in elektro meritve. Center nam omogoča tudi medsebojno povezovanje Hidriinih razvojnih središč v Sloveniji, Nemčiji, na Madžarskem in Kitajskem ter izmenjavo pomembnih informacij z inštituti, fakultetami Univerz v Ljubljani in Mariboru ter ostalimi centri znanja.

Ljubljanske fakultete in inštituti so pomemben vir mladih inovativnih razvojnikov, ki jih Hidria zdaj naslavlja tudi z navdihujočim in vzpodbudnim delovnim okoljem v prestolnici. Pri razvoju posameznih rešitev jim prepušča tudi prostor za nekonvencionalno razmišljanje, »out of box«, nujno za hiter tempo sodobnega napredka.

RIC se tako s Hidriinim strokovno-tehničnim timom pomembno strateško približuje izobraževalnim institucijam, kjer se šolajo in študirajo tudi naši štipendisti in jih na ta način še dodatno motivira za sodelovanje s korporacijo.

Hidria Skupinska